OH requested me to cook green curry (i tarak penah masak ini lauk). oleh kerana ada paste di dalam peti ais yang menjerit² minta digunakan, maka saya pun masakla guna green curry paste instant itu. green curry paste yang saya beli tuh ala² pes tomyam, so i still buat segala mala tumis to make it taste better.
ingredients:-
2 tbsp (lebih kurang) green curry paste
1 mangkuk santan pekat
2 mangkuk santan cair
thinly sliced lamb
1 batang serai dihiris halus
bawang merah & bawang putih ditumbuk lumat
daun limau purut
daun ketumbar
1 batang carrot
method:-
1. panaskan minyak di dalam periuk
2. tumis bawang dan serai sehingga naik bau
3. masukkan pes dan teruskan menumis sehingga terbit minyak
4. masukkan lamb dan kacau sehingga lamb masak
5. masukkan santan cair & carrot dan kacau sehingga menggelegak
6. masukkan santan pekat pulak. masukkan sekali daun limau purut
7. just before serving, masukkan daun ketumbar yang dah dihiris halus. reserve some for garnishing.
we had this green curry with this :-
white rice
and this:-
sambal bacang - specially made by MIL. sangat sedap!
No comments:
Post a Comment