Monday, September 5, 2011

Ikan Cencaru Sumbat - Bakar Version



I hardly masak ikan cencaru. In fact, this is my first time ever since 8 years of marriage saya bawak ikan cencaru mentah balik rumah untuk dimasak. masa kat sekolah-sekolah dulu, ikan cencaru nih famous dengan nama ikan jaket.

Saya masak ikan nih untuk dipartner kan dengan lauk udang kunyit yang saya masak, since suami request nak makan ikan. (maklumla, raya memanjang makan daging dan ayam).

Ingredients
Ikan cencaru dibelah belakang (season with garam dan kunyit)
3 biji bawang merah*
3 biji cili merah*
2 batang serai*
3 biji limau nipis (ambil jus)
garam dan gula

kisarkan semua bahan bertanda *

Method
1. campurkan semua bahan yang dikisar dengan jus limau nipis dan rasakan dengan garam dan gula.
2. masukkan bahan-bahan yang telah dicampur tadi ke bahagian belakang ikan cencaru yang telah dibelah.
3. bakar selama 20 minit @ 150degrees.
4. selepas 20 minit, terbalikkan ikan dan sambung bakar selama 20 minit lagi.


No comments: