i really love this dish. resepi yang dicedok dari kak hanieliza's latest book - 50 hidangan penambat selera. lauk yang saya pairkan dengan sayur masak lemak untuk mengurangkan rasa muak.
Ingredients
Bahan A
2 bungkus tofu telur (dipotong, sebaiknya tidak terlalu nipis)
kacang buncis
carrot (potong memanjang)
daun ketumbar (dihirs halus)
3 helai daun limau purut (dikoyak)
1 sudu besar pes tomyam
1/2 cup air
Bahan B
1 labu bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
cili api (diketuk)
Method
1. Goreng tofu telur yang telah dipotong di dalam minyak panas sehingga nampak garing. angkat dan toskan minyak.
2. tinggalkan separuh minyak dan tumis bahan B sehingga naik bau.
3. masukkan pes tom yam dan air. biarkan mendidih. season with salt sekiranya perlu.
4. masukkan daun limau purut, kacang buncis dan carrot.
5. apabila sudah hampir masak, masukkan tofu dan gaul rata.
6. serve with daun ketumbar. yummeyhhhhhhh
sangat recommend masakan nih!
1 comment:
ye....sangat sedap..lagi2 makan tuk berbuka..memang "terangkat"..mebeles
Post a Comment