Tuesday, September 11, 2012

Japanese Tofu with Shitake Mushroom in Oyster Sauce

Lauk-lauk nih kebanyakannya masak masa bulan puasa hari tuh. tapi tak de kesempatan nak publish entry. Sibuk benar bulan Syawal nih.

Lauk ni simple jek sebenarnya, sesuau untuk orang malas masak macam saya. hiks 

Ingredients:-
1 bungkus tauhu jepun (dipotong bulat, jangan nipis sangat)
shitake mushroom (dihiris halus)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1.5 sudu besar sos tiram
sedikit tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
minyak bijan *optional

Method:-
1. Goreng tauhu yang telah dipotong nipis dalam minyak panas sehingga kekuningan. Asingkan.
2. Tinggalkan sedikit minyak (anggaran satu sudu besar). Tumis bawang putih sehingga naik bau.
3. Masukkan shitake mushroom.
4. Masukkan sos tiram dan kacau rata.
5. Masukkan bancuhan air + tepung jagung. Masukkan tauhu yang telah digoreng dan masak sehingga kuah agak pekat.
6. Titiskan sedikit minyak bijan untuk kasik lagi umpph. (tapi kalau ada kencing manis, hati-hati aaa)

2 comments:

Neeja Zawawi said...

lama gila ko x update msk memasak ni

aishah zaharin said...

haha..

blog pun tak terupdate, ni kan blog masak. ada la aku masak sikit2, takat level 'beginner'.