Sunday, April 10, 2011

:: Ikan Bakar Padang ::



Resepi nih saya dapat dari blog favourite - kak ummi. resepi yang ringkas dan mudah, sesuai dengan kehidupan saya yang sangat2 memerlukan resepi memasak seringkas-ringkasnya. :) it's delicious, and most importantly, easy peasy!

:: Ingredients ::
2 ekor ikan bawal hitam saiz sedang - saya pakai ikan siakap (1/2)
2 sudu makan air perahan limau nipis
3 ulas bawang putih (titik)

Bahan Sos Padang:-
6 - 10 tangkai cili merah
2 sudu makan sos tamoto
2-3 sudu besar marjerin
2 ulas bawang putih ( tumbuk)
1 sudu makan gula
garam secukup rasa
Secukupnya rasa air perahan lemon

daun ketumbar - optional

:: Method ::
Bersihkan ikan dan kelar, lumurkan dengan bawang putih, air perahan limau dan perap selama 10 minit.

Untuk sos padang - kisar cili merah, bawang putih, kemudian campurkan bahan sos dengan marjerin. Gaul rata. Sesuaikan rasa masam, manis dan masin mengikut selera. Ambila separuh sos dan lumurkan ke seluruh ikan termasuk bahagian dalamnya. Panggang ikan hingga masak. Didihkan baki sos dan hidangkan dengan ikan bakar serta daun ketumbar

No comments: