Thursday, July 28, 2011

:: Orange Choc Swirl Cupcakes ::



sudah sebulan tak mengupdate blog ni. tuan rumah memang dilanda kesibukan yang teramat. diuji dengan anak-anak yang sakit seorang demi seorang. in total adala nak dekat 10 hari dok sepital menjaga 2 orang anak pada masa yang berlainan. dugaan.

okay, nih nak share recipe kek yang (pada saya ye, bukan masuk bakul angkat sendiri tau) SANGAT SEDAP. recipe nih saya amek dari buku Cupcakes and Muffins, Collectors Edition. ada sikit alteration yang saya buat to suit my taste bud.

:: Ingredients ::
3 eggs
250g butter (saya pakai tatura)
1 cup castor sugar
1/2 cup milk
2 cups self raising flour (sifted)
juice of 1/2 orange
zest of 1/2 orange
1/4 cup cocoa powder (i used delfi)
1 tsp coffee powder, diluted in a tbsp of hot water (i add)

:: Method ::
1. Preheat oven to 160deg.
2. lightly beat eggs. add butter and sugar, beat till light and fluffy.
3. add flour and milk. saya guna teknik kaup balik. F-M-F-M sampai habis.
4. divide to two portion (A&B). Portion A - masukkan orange juice & orange zest. posrtion B - masukkan cocoa powder and diluted coffee.
5. put some of each mixture dalam cup and guna skewer untuk buat marble effect. (bab nih tuan rumah fail)
6. bake for 20 mins (buku opunya suggestion), i had to bake mine for 30 mins.

sangat moist!

HIGHLY RECOMMENDED

No comments: