Sunday, October 2, 2011

Char Udon



terjumpa sos ni masa on the way to kedah, to be exact dekat R&R Gurun, attending my cousin's solemnization in alor setar. kat kl tak pernah jumpa lagi sos nih. beli satu untuk try, lepas tuh menyesal tak beli botol besar sebab sedap gila and too easy!



sejak dah ada sos ni, memang selalu la masak char kuey teow kat rumah. sangat senang, sangat best. :D fool proof gitu.

since dah selalu sangat masak ngan kuey teow, i decided nak try dengan udon, sebab kalau makan dekat Tupai-tupai, KL aku suka gila this dish. they called it Udon Goreng. since rasa dia cam char kuey teow, aku pun belasah guna sos nih untuk masak udon.

the verdict? very filling walaupun makan sikit sebab udon tuh gebu-gebu.

meh share recipe

Ingredients
Udon (aku beli kat Jusco, ada yang fresh udon, RM2 per packet)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
udang (rebus dengan less than a cup of water)
daun kucai
taugeh
sos char kuey teow
air rebusan udang
telur (dipukul sedikit)

Method
1. Tumis bawang putih sehingga naik bau.
2. masukkan udang, daun kucai, tauge, air rebusan udang (less than a cup), telur & udon.
3. gaul rata. serve warm with kicap cair + cili api or cili jeruk or cili hijau yang dihiris nipis.

Fantastik.

ps - sekadar berkongsi facts. sos nih boleh dibeli secara online. klik here ---> OTAKU RESOURCES

No comments: