Sunday, September 4, 2011

Gulai Udang Kunyit



Resepi dari buku kak hanieliza yang latest. 50 hidangan penambat selera. dari masa bulan puasa hari tu nak buat, tak terbuat-buat. gambar dalam buku kak hanie tuh sangat-sangat la mengancam selera saya, malangnya, tuan rumah punya masakan tak secantik kak hanie buat sebab tak cukup cili merah dan kesilapan mengisar secara kering. so, gulai adalah tidak smooth dan kurang merah menyengat macam kak hanie punya. takpe, walaupun ghope tak ade, tapi rasa tetap fantastik. (tetap tak nak kalah)

resepi kak hanie saya guna with some alteration.

Ingredients
Bahan A
6 ekor udang besar
1 kotak santan harmuni + 1 mangkuk air
kacang buncis (kak hanie guna kacang panjang)
4 keping asam keping
1 helai daun kunyit
minyak
garam

Bahan B (dikisar)
3 biji cili merah
7 biji cili api (kak hanie guna 15 biji)
1 inci lengkuas
2 batang serai
3 biji bawang merah

Method
1. Tumiskan semua bahan yang dikisar sehingga minyak pecah.
2. Masukkan santan dan asam keping. Kacau sehingga minyak pecah dan pekat
3. Masukkan udang, kacang buncis dan daun kunyit. Season with salt.
4. Continue cooking sehingga pekat.

Note to self :

It tasted like mak's udang masak rempah. Mak's version is guna rempah kari udang, and daun kunyit dihiris halus. Mak's version, santan dimasak sehingga kering (almost like rendang). harus cuba one fine day.

No comments: