Thursday, March 15, 2012

Daging Beriani



I had this with nasi beriani. tapinya, my outcome does not meet my expectation. masak dalam keadaan tangan luka seriously put my mood off. rasa sabar menumis hilang, hence resulted in daging beriani yang tak pecah minyak. :(

anyway, resepi ni amek dari kak hanieliza's book.

Ingredients
Daging
1 packet rempah beriani
3 biji kentang
1 cup yoghurt
1/2 kg tomato
3 biji cili merah (dihiris)
3 biji cili hijau (dihiris)
2 biji bawang besar (potong 4)
daun ketumbar
garam

Bahan Tumis
6 biji bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1.5 inch halia (dihiris)
kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
daun kari

Method
1. Perap daging dengan rempah beriani.
2. Tumis bahan tumis sehingga wangi.
3. masukkan daging dan kacau rata sehingga pecah minyak
4. masukkan tomato dan kentang
5. masukkan yoghurt dan masakkan sehingga pecah minyak.
6. masukkan cili yang dihiris, bawang besar, daun ketumbar dan garam.
7. Gaul rata.

No comments: