This is definitely a keeper! Made this sebab nampak banyak kek sekarang go fussion. Ya ampun sedap amat! Nasiblah puji kek sendiri.
Please buat kawan-kawan. Sedap dan senang! Resepi I dapat dari Mama Dee's kitchen.
Ingredients
Kek
4 sudu besar jus pandan (Daun pandan 15-20 helai diblend dengan air)*
200g tepung gandum
125g salted butter
1 penutup esen vanilla
200g castor sugar
2 biji telur
75ml santan kotak + 25ml air*
pewarna hijau*
campurkan yang bertanda *
1. Ayak tepung bersama serbuk penaik dan asingkan.
2. Di dalam mangkuk, pukul butter dan vanilla sehingga kembang.
3. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan continue pukul sehingga gebu.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati.
5. Masukkan tepung yang telah diayak secara berselang seli dengan santan sambil dipukul sehingga rata.
6. Masukkan ke dalam acuan dan bakar selama 15-20 min di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180 darjah celcius.
Gula Melaka Swiss Meringue Buttercream
Ingredients
50g gula melaka
Sedikit air
1 helai daun pandan (simpul)
110g gula caster
150g butter
3 biji putih telur
1 sudu teh esen vanilla
1. Cairkan gula melaka dengan air dan daun pandan. Sejukkan
2. Campurkan putih telur dan gula di dalam bekas tahan panas. Panaskan secara double boil. Kacau perlahan sehingga semua gula hancur.
3. Pukul telur sehingga kental. MAsukkan butter sedikit demi sedikit dan continue pukul.
4. Masukkan gula melaka yang telah dilarutkan dan gaul mesra, Sedia di pipe di atas kek.
Please buat kawan-kawan. Sedap dan senang! Resepi I dapat dari Mama Dee's kitchen.
Ingredients
Kek
4 sudu besar jus pandan (Daun pandan 15-20 helai diblend dengan air)*
200g tepung gandum
125g salted butter
1 penutup esen vanilla
200g castor sugar
2 biji telur
75ml santan kotak + 25ml air*
pewarna hijau*
campurkan yang bertanda *
1. Ayak tepung bersama serbuk penaik dan asingkan.
2. Di dalam mangkuk, pukul butter dan vanilla sehingga kembang.
3. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan continue pukul sehingga gebu.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati.
5. Masukkan tepung yang telah diayak secara berselang seli dengan santan sambil dipukul sehingga rata.
6. Masukkan ke dalam acuan dan bakar selama 15-20 min di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180 darjah celcius.
Gula Melaka Swiss Meringue Buttercream
Ingredients
50g gula melaka
Sedikit air
1 helai daun pandan (simpul)
110g gula caster
150g butter
3 biji putih telur
1 sudu teh esen vanilla
1. Cairkan gula melaka dengan air dan daun pandan. Sejukkan
2. Campurkan putih telur dan gula di dalam bekas tahan panas. Panaskan secara double boil. Kacau perlahan sehingga semua gula hancur.
3. Pukul telur sehingga kental. MAsukkan butter sedikit demi sedikit dan continue pukul.
4. Masukkan gula melaka yang telah dilarutkan dan gaul mesra, Sedia di pipe di atas kek.
No comments:
Post a Comment