Friday, March 13, 2015

Laksa Penang


Macam ni la hidup sebagai anak perantau. Semua benda teringin nak makan kena masak sendiri. Ada hikmahnya tu. Dari tatau masak, boleh jadi reti masak.

Ada satu hari tu ternampak member se Yokohama masak laksa. Terus terasa-rasa kat tekak macam nak makan. Kucuba juga masak. Resepi refer kat Azie's Kitchen. Terima kasih azie. Moga perkongsian resepi azie dirahmati Allah SWT.

Ingredients (4 orang makan):-
Laksa (Masak ikut arahan di paket)
Ikan Makerel (Kalau ikut Jepun punya size setengah ekor saje, sebab ikan dia besar)
2 Bunga kantan (dihiris halus)
1/2 biji bawang besar (blend)
belacan secukupnya (saya pakai dalam 1/2 ibu jari)
3-4 sudu besar cili kisar
5-6 keping asam keping
daun kesum secukupnya

Bahan hiasan:-
Telur rebus
Daun salad
Timun
Cili api

Method:-
1. Rebus ikan sehingga masak. Blend ikan dengan sedikit air. Air rebusan diasingkan.
2. Masukkan bawang yang telah dblend, cili kisar dan belacan ke dalam air rebusan. Masak sehingga air mendidih.
3. Apabila air sudah mendidih, masukkan bunga kantan dan asam keping.
4. Kemudian, masukkan isi ikan yang telah dikisar dan daun kesum. Perisakan dengan garam. Renihkan dengan api kecil sehingga masak.
5. Hidangkan bersama laksa, telur rebus, cili api, timun & daun salad.

No comments: