Thursday, March 12, 2015

Cantonese Fried Noodles

This is my OH's favourite dish. Made this after feeling so tired having rice for dinner. A nice change I would say!

Ingredients:-
Kuey Teow
1/2 - 1 inch halia (cincang)
Air
Carrots
Bak choy
Shimeiji mushroom
Udang
1 sudu besar tepung jagung + air 
Minyak bijan
Oyster sauce
Kiub ayam

Method:-
1. Tumiskan halia yang telah dicincang sehingga wangi.
2. Masukkan carrot, kiub ayam, oyster sauce + air dan masak sehingga carrot agak lembut.
3. Masukkan udang, bak choy & mushroom.
4. Masukkan campuran epung jagung ke dalam kuah.(Kuantiti agak-agak je, depending on kitanak kuah pekat macamana)
5. Titis sedikit minyak bijan dan gaul rata.
6. Di dalam kuali lain, goreng kuey teow dengan sedikit minyak & kicap cair.

Untuk menghidang, masukkan kuey teow di dalam mangkuk dan tuang kuah. Hidangkan bersama cili padi potong yang dicampur dengan sedikit kicap cair.

No comments: