Thursday, October 3, 2013

Kari Ikan


My in law hails from Penang, the land of curry. Hence, my husband's taste bud. I on the other hand was brought up eating Negeri Sembilan food. See the relation? No? Yes?

I was hopeless in cooking curry. Like seriously.

10 years of marriage, baru la eden ghoti nak masak kari. Thanks to my cousin yang bagi tips. So i perturunkan (ecceh!) tips kat uols plak. Ini ilmu jugak kan?

Bahan-bahan:-
Blend
Bawang besar
Bawang putih

2 sudu teh halba campur
Daun kari
1 pek kecil rempah kari ikan (saya pakai Adabi) + air panas
Asam jawa (saya guna pes asam jawa Adabi)
Bendi
Tomato
Ikan (can be jenahak. tenggiri, bawal, etc)
Air
Santan (saya pakai 2-3 sudu besar santan kotak Harmony)

Kaedah:-
1. Tumis bawang besar + putih yang telah diblend sehingga wangi. Masukkan daun kari + halba campur.
2. Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan air panas sehingga menjadi pes. Tumis sehingga pecah minyak.
3. Masukkan air & 1 sudu kecil asam jawa.
4. Masak sehingga pecah minyak. Masukkan santan dan biarkan mendidih & pecah minyak.
5. Masukkan ikan, bendi, tomato serta perisakan dengan garam.

Layankan dengan nasi panas + sambal belacan. Nyums.

No comments: