Tuesday, January 12, 2016

Pengat Pisang


Husband was fasting last Thursday. Kita kalau puasa kan, bila berbuka mesti suka something sweet. Teringin nak makan bubur pisang. (sebenarnya ko yang nak makan kan...) Since ada balance pisang tanduk dalam esbok, kita pun buat la pengat pisang ni. 

Dah nak masuk 13 tahun kawen, ini la first time i buat pengat pisang you. Belajar ngan mak over the phone. Mengalahkan orang nak amek peksa final geoteknik, berguru bagai. :P

Ingredients:-
Air
Pisang tanduk
Gula melaka
Gula putih
2 helai daun pandan
2 sudu besar sagu
Garam
Santan pekat

Cara-cara:-
1. Masak air dengan gula melaka, gula putih dan daun pandan. Bila dah mendidih, masukkan pisang tanduk yang telah dihiris tebal.
2. Masak air gula dengan pisang sehingga nampak air gula pisang tu keluar dari pisang. Tak reti aku nak explain.
3. Masukkan sagu dan santan pekat. Kacau elok-elok. Masukkan secubit geram untuk menambahkan rasa lemak.

I love it warm. 

No comments: