Monday, January 2, 2012

Asam Pedas Ikan Pari



Dah 8 tahun kahwin, saya tak pernah masak ikan pari dekat rumah. :P

So, this is my very first attempt masak ikan pari. As usual, guna buku kak hanieliza. Thanks a lot Kak Hanie. Banyak ilmu memasak saya dapat. Maklumla sebelum ni ilmu masak memang takat nyawa-nyawa ikan.

Ingredients

2 keping ikan pari
Bendi
1-2 tbsp asam jawa + 3 cawan air
Daun kesum

Blend:-
Cili kering (I used about 3 tbsp)
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 tsp serbuk kunyit

Method

1. Tumis bahan blend sehingga pecah minyak. --> this will take quite sometime. So sabarrrrrr!
2. Masukkan asam jawa + air, dan masak sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan, garam, daun kesum & bendi. Masak sehingga mendidih
4. Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.

ps - simpan semalaman. Esoknya, makan cucur udang/bilis cicah kuah asam pedas. Confirm tak pandang dah cili sos. :)

No comments: