Monday, March 23, 2009

:: ikan siakap 3 rasa copy paste ::

i don't have any picture to justify this beautiful recipe that i copied from http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/. i made bits of alteration, but all in all the sauce was awesome and seriously easy to make! sorry yek, resipi in BM sebab saya copy paste dari weebie nih!

ingredients:

main:-

2 ekor ikan bawal hitam sederhana besar (i used siakap)
1 camca teh serbuk kunyit (tak pakai - i prefer to fry my fish only with corn flour and salt)
1/2 camca teh garam
3 camca besar tepung jagung
4 batang putik jagung - hiris serong(tarak masuk)
1/4 ketul bunga kobis - potong kecil (*xda ni)
1 batang lada merah - hiris kasar
1 batang seleri - hiris serong (tarak masuk)
1 biji tomato - belah 6 (tarak masuk)
1 camca besar gula (tarak masuk)
* i add thinly sliced carrot in my cooking

Bahan Tumis:-
1 biji bawang besar - potong berbaji
2 ulas bawang putih - hiris halus
1 inci halia - diketuk
1 camca besar cili kisar

Bahan Sos:-
2 camca besar sos tiram
2 camca besar sos tomato
1 1/2 camca besar sos cili
1 camca besar kicap cair

Cara Memasak:-
1. Lumur ikan yang telah dicuci bersih dengan serbuk kunyit dan garam dan salutkan dengan tepung jagung. Goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Dalam kuali yang sama, ceduk keluar minyak dan tinggalkan kurang lebih 3 camca besar.
3. Masukkan bahan-bahan tumis dan goreng hingga garing.
4. Kemudian masukkan bahan sos kecuali kicap cair. Gaul hingga rata.
5. Masukkan semua jenis sayuran dan masak 2 - 3 minit.
6. Masukkan kicap cair dan gula. Kacau rata.
7. Tambah 3 camca besar air, kacau dan masukkan ikan bawal tadi. Gaul dengan sos biar mesra.
8. Angkat dan hias dengan daun salad sebelum dihidangkan

THE VERDICT - SANGAT SEDAP. :D

ps : i never knew that writing recipes could be hard. it's not as easy as writing blog.. yeah..

so lepas nih, kalau i try any recipe, i'll just copy and paste and leave a credit to its owner, insya Allah. (sebab takut i copy recipe atas kertas ala² lunyai, pastu lupa mana origin recipe tuh.. :P)

No comments: