Sunday, January 22, 2012

Ayam Masak Madu



Masak ayam ni utk dimakan dengan nasi hujan panas. sangat sempoi la masaknya.

Sumber resipi : seperti biasa, buku kak hanieliza.

Bahan Tumis
1 kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih

Bahan Kisar
Cili kering
1 bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inch halia

Bahan Lain
3 whole leg chicken (diperap dengan garam & kunyit)
4 tbsp sos tomato
3 tbsp madu
1 bawang besar (dihiris)
1 cawawn kacang pis ** ganti dengan carrot
minyak masak

Method
1. Panaskan minyak.
2. Goreng ayam sehingga masak.
3. Angkat ayam dan toskan.
4. Tinggalkan sedikit minyak menggoreng (anggaran 1 senduk)
5. Tumis bahan tumis sehingga wangi.
6. Setelah wangi, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. this might take quite sometime.
7. Masukkan sos tomato, madu, ayam dan carrot. Kacau rata.
8. Setelah kuah pekat, sedia dihidang.

No comments: