Wednesday, January 18, 2012

Rosti




Rosti is one of my favorite order kalau makan dekat Marche, the Curve. potato yang disagat, dikepal-kepal, dipenyek-penyek, pan fried with butter, served with sour cream ini sungguh yummy!

ingredients pun basic sahaja. cuma agak leceh saje nak buat sebab renyah nak sagat kentang. enak dimakan bersama sausages, or smoked salmon or begitu sahaja. saya makan ngan sos cili. dasar tekak melayu. :)

Ingredients
Kentang - dipotong halus/disagat
butter
salt
pepper


Method

1. Kentang yang telah disagat/dipotong halus hendaklah ditos kering.
2. melt some butter dan gaulkan bersama kentang. season with salt and pepper.
3. Panaskan butter di dalam pan leper.
4. masukkan kentang dan ratakan dengan belakang penyudip/sudu.
5. Masak sehingga agak garing on one side dan 'flip' kentang untuk masak another side. sila guna skill masterchef untuk melambung-lambung kentang ke udara. :P
6. Serve warm with sour cream & sausage or smoked salmon. In my case, I just had it warm with chilli sauce. sudah cukup enakkkk!

No comments: