mom and dad both origin dari negeri sembilan. so, kalau takde lauk masak lemak cili api nih memang pelik.
cuma yang uniknya the way my mom masak lauk lemak cili api aka gulai kuning in our house, is that, mak tak pernah tumis. semua main campak saje, and she always say that 'nih lauk orang malas!' lepas tuh, kalau mak masak lauk kuning nih, jarang sangat la terasa cilinya. nama jek orang negeri sembilan, tapi yes, kami tak kuat pedas.
let's see how malas can we go with this dish.
ingredients:-
1 biji kelapa, diperah santannya (i selalunya buat 2 kali perah, dapat santan pekat and cair. macam la selalu sangat pun!)
ikan sepat masin
nenas (i used the one dalam tin je, malas nak kupas²)
2 asam keping
garam (jika perlu)
bahan ditumbuk lumat:-
bawang merah
bawang putih
cili api (up to you berapa banyak nak letak)
kunyit hidup
* bahan tumbuk - make sure betul² lumat. kalau tak nanti gulai tak cun.
method:-
1. sediakan periuk atas dapur.
2. masukkan semua bahan tumbuk, ikan sepat, nenas + santan cair.
3. masak di atas api sederhana. always kacau. (petua dari mak supaya santan tak pecah minyak)
4. bila santan cair dah masak (bubbling), masukkan santan pekat, nenas and asam keping.
5. kacau sehingga mendidih lagi and finally season with salt if needed.
ps 1 ~ lauk nih jugak sedap dibuat cicah untuk kuih seperti cekodok bawang. sangat terangkat! (juadah wajib abah ketika berbuka puasa : cekodok bawang)
ps 2 ~ we had this lauk with this ~ MIL's famous sambal belacan. (i tak reti nak buat sambal belacan. sila jangan gelak!)
ps 3 ~ mak kata, to make sure gulai kuning nih betul² sedap, santan tuh kena betul² masak. i pun tatau camana nak justify. :D
Welcome Ammar
-
Alhamdulillah.
I safely gave birth to a healthy baby boy at 37 weeks of pregnancy on 9th
March 2017. He weighs 2.92 kg, 50 cm in length.
He made it safely...
7 years ago
No comments:
Post a Comment