Friday, August 22, 2014

Doughnut Mayo (Donut Mayo)

Anak-anak masih belum start sekolah di Jepun. Merasa la cuti sekolah 3 bulan. Bulan 9 baru start sekolah. Kesian kat bebudak ni asyik nak mengunyah. So,usahakan jugakla buat doughnut. Padahal kalau kat KL, terjah kedai je.

Resepi ni aku amek kat blog kakak Juwita. Suka tengok blog juwita ni. Banyak resepi best-best and kebetulan aku sekarang hidup dekat Yokohama. Selalu refer blog Juwita ni untuk plan nak bawak anak-anak berjalan.

To be honest, ni first time aku buat doughnut. And it turned out to be crispy on the outside and fluffy inside. Hit it right!


Bahan-bahan
330g tepung gandum
1.5 - 2 sudu besar mayo
1 sudu besar susu tepung (substitute dengan 1 sudu besar fresh milk)
1 egg
140 ml warm water
1.5 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
4 g yis (1.5 teaspoon)

Cara-cara
1. Masukkan bahan-bahan dan uli sehingga doh tidak melekat.
2. Rehatkan doh dan biar dia double up.
3. Tumbukkan doh bagi keluar angin.
4. Bahagikan kepada bebola kecil. Rehatkan 6-8 mins.
5. Bentukkan as doughnut dan goreng.
6. Letak topping yang disukai. Kids will love chocolate, surely. But I love mine with cinnamon & powder sugar. Layannnnnn

* boleh difreezekan. untuk freezekan, goreng sedikit doughnut (half cook) and simpan dalam freezer.

No comments: