Wednesday, August 20, 2014

Udang Masak Rempah

Ini lauk favourite aku. Sejak husband kawen dengan aku, dengan dia-dia minat lauk ni. 

Masa mak datang duduk ngan aku kejap kat Jepun ni, apalagi, menuntut ilmu la. Padahal masa kat Mesia, time sikit punya banyak, takde motivasi pun nak masak lauk ni.

  
Dipersembahkan lauk Udang Masak Rempah Bonda saya.. :D

Lauk ni impressive, dan cara masak pun cukup senang. Serious tak tipu.

Bahan-bahan
Udang
Bawang merah *
Bawang putih *
2 batang serai *
2 sudu besar cili kering yang telah diblend
1 sudu kecil cili api& kunyit yang telah diblend sekali
2 sudu besar rempah kari ikan/seafood
Daun kunyit - dihiris
Santan secukupnya

Bahan yang ditanda * dikisar
 
Cara-cara masak
1.Masukkan semua bahan (kecuali udang) dan masak sehingga agak pekat.
2. Bila kuah sudah agak pekat, masukkan udang & hirisan daun kunyit. Perisakan dengan garam. Siap.

No comments: