Bila diminta untuk merendang oleh kawan-kawan husband, mulalah susah hati. Tu la kan, bila mak masak tak nak belajar. Nak tak nak, kena jugak la belajar.
Whatsapp bonda di KL, tanya resepi. Bonda dengan baik hati hantarkan resepi yang detail, confirm jadi punya. hikhik. :)
Tu dia..Gambar dalam kuali lagi.
Meh tengok cemana nakbuat. Adik-adik yang macam I, yang tak pernah masak rendang, tetiba mak mertua suruh masak, boleh cuba resepi rendang daging ni, ok?
Bahan-bahan
1kg daging
500g bawang merah *
250g bawang putih *
4 btg serai *
1/2 inci halia *
cili api * (kuantiti ikut sesedap pedas yang kita nak)
2 tin santan
2 sudu besar rempah kari
1 paket kerisik
cili kering yang telah diblend
Bahan bertanda * dikisar kasar.
1. Sangaikan daging dalam bahan yang telah dikisar bersama cili kering yang telah diblend dan rempah kari. Bila air daging sudah hampir kering, masukkan santan. Pastikan daging kelemasan dalam santan. (Bahasa....... hihi)
2. Masak daging dengan santan sehingga hampir kering. Bila santan hampir kering, masukkan kerisik dan perisakan dengan garam. Continue masak sehingga terbit minyak.
Boleh jugak dimasukkan hirisan daun kunyit untuk menambahkan aroma.
No comments:
Post a Comment