Thursday, August 28, 2014

Nasi Beriani Kambing dan Kambing Masak Kandar

Uishhhhhhh. Sedap gila rempah nasi beriani Pakistan ni. Dapat info bila baca blog Juwita. Sampai kat kedai, kebetulan ada rempah nasi beriani brand Shan dari Pakistan. Masak ikut arahan paket jek. Sesapa dok kat Yokohama boleh la cari rempah ni. Sedap sangat-sangat! Masak nasi beriani ni dengan lauk kambing kandar, resepi dari bog Kak Nor. Memang tersandar kekenyangan dan rasa bersalah sebab diet terus out! 

Dan lagi best, dah nak kat kul 10 malam, si kecik tanya, Mommy nak makan nasik, padahal masa suap makan tadi dah 2 kali tambah!

Rempah nasi beriani tu a bit spicy, so kena pandai adjust. First time buat, terpedas. Second time, ok dah.

Resepi Nasi Beriani
Bahan-bahan
Kambing
Rempah beriani
1 cawan air
1 biji bawang besar - dihiris
Minyak
Daun kari
1/4 sudu kecil asam jawa Adabi
Cili hijau (optional)
Kismis, gajus (optional)
2 pot beras basmathi
3 cawan air + 0.25 cawan susu segar

Cara-cara
1. Basuh dan tos beras. Asingkan.
2. Perap kambing dengan dua sudu besar rempah beriani (minimum sejam)
3. Rebuskan kambing yang telah diperap dengan secawan air, sehingga air kering. Tutup api.
4. Di dalam periuk lain, tumiskan bawang, 1.5 sudu kecil rempah nasi beriani dan daun kari sehingga kuning. Masukkan kambing yang telah direbus tadi dan masak seketika.
5. Masukkan beras yang telah ditos dengan 3 cawan air dan 0.25 cawan susu segar. Masukkan juga kismis & gajus serta perisakan dengan garam. Tanak nasi seperti biasa.

Resepi Kambing Masak Kandar (sumber Kak Nor)
Bahan-bahan
Kambing
6 ulas bawang putih - blend
1 inci halia - blend
2 sudu besar kicap pekat maggi
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2-3 sudu besar rempah kari daging
1 labu bawang besar (dimayang)
1 ulas bawang putih (dimayang)
Kulit kayu manis dan bunga lawang
sedikit daun kari
garam dan perasa

Cara-cara
1. Rebus kambing sehingga empuk. Simpan air rebusan.
2. Tumiskan bawang besar, bawang putih yang dihiris, kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga wangi.
3. Masukkan bahan-bahan yang diblend dan tumis sehingga wangi.
4. Masukkan kicap, sos dan rempah kari. Gaul rata.
5. Masukkan air rebusan dan kambing yang telah direbus. Masak sehingga pekat. (saya tambah kentang)
6. Perisakan dengan garam jika perlu.




No comments: