Ni masak masa bulan puasa hari tu. Tetap nak masukkan supaya lepas ni senang nak carik.
A keeper, definitely. Kalau tak, takkan aku sanggup jaga tengah-tengah malam ni re-type semula resepi. Got this recipe from Curlybabesatisfaction.blogspot.com
Bahan-bahan
Ikan bilis
3 biji ubi kentang (dihiris)
Cili api 20-30 biji (aku buat 15 biji saja. tak berani) - blend kasar
Bawang merah (3 ditumbuk, 7 dihiris)
Bawang putih 4 ulas (ditumbuk)
Serai sebatang (dititik)
Cili merah 3 biji (diblend kasar)
asam keping
Cara-cara
1. Goreng ikan bilis, dan asingkan.
2. Goreng kentang (perisakan dengan kunyit dan garam) dan asingkan.
3. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk/blend & serai. Apabila sudah hampir garing,masukkan garam.
4. Masukkan bawang merah yang dihiris, dan masak sehingga garing.
5. Masukkan ikan bilis & ubi kentang yang telah digoreng. Masukkan sedikit serbuk kunyit untuk mencantikkan masakan, dan gaul rata.
No comments:
Post a Comment