Thursday, August 14, 2014

Kuih Seri Muka

Lamanya la tak update kt sini. Sekarang ni dah duduk kat Japan, so everyday kena masak. Bila tiap-tiap hari kena masak, lama-lama boring sebab asyik makan benda sama. Nak tak nak, kena cabar diri sendiri untuk cuba masak benda lain. 

Kids mintak nak makan kuih seri muka..

Yowwwww. kalau kat KL, start enjin kereta. Zassss siap. :P

Teringat resepi yang boss pernah bagi, tapi tertinggal kat KL. Dok berfb ngan boss, tetiba dia hantar resepi.. tulis tangan lagi through Whatsapp. hihi. So I pun try la buat. Thank you la boss, tolong convert everything jadi ml.. Igat lagi dia kata, dia kata buat conversion tu, kalau tak nanti anak dia pun tak  boleh buat. :D

Jom tengok resepi.

Bahagian pulut.
250g pulut (selamba je guna beras sushi. Tak le sesedap pakai pulut. Boleh la)
350ml santan (Dalam 300 ml je guna)
1 helai daun pandan
garam

I masak dalam rice cooker saje. Bila dah masak, transfer dalam loyang & padatkan.

Custard
170g gula
100ml air
6 helai daun pandan dikisar dengan 50ml air (I guna 100ml, sebab blender tak lepas)
2 biji telur + 1 telur kuning (I guna 2 biji telur je, tu je yang ada)
250ml santan
25g tepung gandum (1.5 level table spoon)
35g tepung jagung

1. Masakkan gula & air
2.Campurkan semua bahan lain. I masak sekejap atas api (Boss kata tak masak pun tak pe.. Jangan cair sangat je)
3. Tuang bancuhan custard atas pulut, kukus 1 jam.

Nah gambar sebijik. Puas hati masak, sebab anak suka gila. Kena practise lebih kasi perfect.

:)




No comments: